Projectdag Theatersportbattle

Projectdag Theatersportbattle

Sport en theater; vaak past het niet bij elkaar, maar de theatersportbattle combineert de actie en competitie van sport met de creativiteit van theater. De hele school kan deelnemen aan dit programma dat bestaat uit een of twee workshoprondes theatersport en een afsluitende theatersportbattle.

Theatersport is een vorm van improvisatietheater waarbij teams tegen elkaar strijden. De strijd gaat om snelheid, originaliteit, creativiteit en samenwerken. Theatersport is een geweldig middel om jongeren met weinig spelervaring aan te zetten tot creativiteit en tot ‘proberen’. De oefeningen en vormen bieden een leuke en laagdrempelige manier om vertrouwd te raken met spel en improvisatie. Omdat de kijker altijd een belangrijke rol speelt in het uiteenzetten van de opdrachten is dit een prettige werkvorm in grote groepen; zowel de speler als de kijker heeft een actieve rol.

Opbouw

Na een korte introductie volgt een warming-up met improvisatieoefeningen. Vervolgens worden de deelnemers in groepen verdeeld en worden er spellen gespeeld. Tijdens de workshops wordt extra aandacht besteed aan het wedstrijdelement, aan de vorm van het spelen en de rol van het publiek. Aan het einde van de laatste workshopronde kiest de groep een aantal vertegenwoordigers. Deze spelers zullen hun groep gaan vertegenwoordigen tijdens een afsluitende theatersportbattle, een wedstrijd die geleid wordt door een presentator en een jury. De overige deelnemers vervullen als publiek een actieve rol tijdens de battle.

Leerdoelen

Bij theatersport staat plezier in het spelen voorop en is het vooral een kwestie van niet denken, maar doen. Tijdens de workshop maakt men kennis met de basisbeginselen van het improviseren. De deelnemers leren beter samenwerken, ze leren accepteren, incasseren en afweren. Het is belangrijk om met elkaar een veilige sfeer te creëren waarbinnen de deelnemers vrij kunnen spelen. Er wordt gewerkt aan vrije associatie en het uitbeelden van ideeën. De deelnemer ervaart dat niet altijd alles gaat zoals gepland en dat binnen de theatersport in principe niets fout is.

Doelgroep
Alle jaargangen en niveaus van het voortgezet onderwijs.

Deelnemers
40 tot 200 leerlingen

Contact