Workshop How-To-Video’s maken

Workshop How-To-Video’s maken

Als je iets wilt weten kun je er veel informatie over vinden op internet. Nog beter en leuker is het om er een filmpje over te kijken. Steeds meer mensen gebruiken online video’s om hun boodschap over te brengen of iets uit te leggen. Zo zijn ook de How-To-Video’s populair; filmpjes over hoe je iets moet doen.

Wij zitten midden in de zogenaamde ‘maker cultuur’, ook wel de Do It Yourself-cultuur genoemd. We worden steeds actiever in het zelf maken en creëren van producten. Denk bijvoorbeeld aan de 3D-printer. Online video wordt ook ingezet als zo’n vorm. Bijvoorbeeld als stylingadvies, als sollicitatie(training) of als handleiding. Dit zijn vaak How-To-Video’s.

Het is bewezen dat video ons geheugen zelfs helpt om informatie beter te onthouden. Het onthouden van informatie via film is 6 keer makkelijker dan bijvoorbeeld na het lezen van een tekst. Bij een How-To-Video deel je een stukje van jouw kennis met de kijkers. Hoe je een boot bouwt, hoe je gitaar speelt of hoe je je voorbereid op een examen bijvoorbeeld. In deze workshop maken de leerlingen hun eigen How-To-Video en leren ze over de filmtechnieken die hun video interessanter maken voor de kijker.

Opbouw van de workshop

Tijdens de workshop gaan de leerlingen aan de hand van inspirerende voorbeelden in kleine groepen aan de slag met het maken van een eigen How-To-Video. Het eerste deel van de workshop focust zich op een goede voorbereiding. Het kiezen van een onderwerp, bepalen van de manier van presenteren, verzamelen van rekwisieten en het bedenken van een goede openingszin voor de video zijn hier onderdelen van. Vervolgens gaan de leerlingen aan de hand van een zelfgeschreven script aan de slag met het filmen van hun video. Daarna wordt uitgelegd hoe jouw video makkelijk zelf te monteren is. De workshop wordt afgesloten met een aantal tips en tricks over het verspreiden van jouw How-To-Video via sociale media.

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met visuele vormen van kennisoverdracht.
  • De leerlingen leren een eigen onderwerp over te brengen door middel van video.
  • De leerlingen leren over technieken om zichzelf en hun onderwerp op beeld te presenteren.
  • Er wordt met elkaar gepraat over de impact van online video en sociale media.

Andere workshops?

Benieuwd naar meer informatie over de workshop How-to-video voor middelbare scholen? Ga dan naar onze website met de meest actuele opzet! Voor informatie over workshops voor primair onderwijs, ga dan naar Grotebroer.com. Hier vind je alle informatie over workshops voor basisscholen.

Interesse in andere workshops van digitale media? Kijk dan eens bij onze andere digitale media-workshops, bijvoorbeeld de workshop Vloggen of de workshop Virtual Reality.

Duur
Minimaal 50 minuten

Aantal deelnemers
Minimaal 10, maximaal 25.

Wat verzorgen wij
Voor deze workshops nemen wij iPads mee met een montage programma.

Door de school te verzorgen 
Een ruim lokaal met een smartboard of beamer. Er is wifi beschikbaar voor minimaal 11 devices.

Contact