Workshop Illustreren

Workshop Illustreren

Een illustratie is veel meer dan een plaatje bij een tekst. In deze workshop ontdekken de leerlingen dit prachte vak. Wat maakt een goede illustratie goed? Welke materialen en technieken zijn er allemaal mogelijk?

In de workshop krijgen de leerlingen ruimte om te experimenteren met uiteenlopende manieren van werken en soorten materialen. Tijdens het praktisch werken vertelt de docent wat meer over de achtergronden van het illustreren. De verschillende opdrachten maken dat de vaart erin blijft en deze workshop een afwisselende ervaring voor de leerlingen is.

Opbouw

De docent laat uiteenlopende voorbeelden van illustraties zien en legt hiermee het vak van illustratie op een heldere manier uit. Ook eigen werk van de docent wordt getoond en besproken alvorens de leerlingen snel aan de slag gaan. De snelheid zit ook in de verschillende opdrachten die de leerlingen krijgen om zo snel mogelijk tot een interessant beeld te komen. Hiervoor worden de leerlingen uitgedaagd niet lang na te denken maar gewoon te doen! Ook de relatie tussen vorm en restvorm, tussen tekst en beeld en de verschillende mogelijkheden van de beschikbare materialen komen aan bod. Aan het einde is er tijd om de gemaakte illustraties te bekijken en te bespreken.

Leerdoelen

  • De leerlingen ontdekken wat illustreren is en welke functies een illustratie kan hebben.
  • Ze leren wat tekst en beeld met elkaar te maken hebben en hoe deze elkaar versterken.
  • De creativiteit van de leerlingen wordt aangesproken en ontwikkeld door de leerlingen vanuit bestaande krabbels iets bijzonders te maken valt.
  • Leerlingen leren al doende over typografie en leren de begrippen kleurgebruik en vlakverdeling toe te passen in eigen werk.

Wil je je leerlingen kennis laten maken met een aantal andere beeldende kunst technieken? Kijk dan eens bij onze workshop Blackout Poetry of de workshop Fotografie!

Benieuwd naar meer informatie over de workshop Illustratie voor de basisschool? Ga dan naar onze website met de meest actuele opzet! Voor informatie over workshops voor het voortgezet onderwijs, kijk dan verder op Cultuurdag.nl of ga naar Kleinkunstig.nl. Hier vind je alle actuele informatie over de workshops voor middelbare scholen.

Duur
Vanaf 60 minuten.

Deelnemers
Van 10 tot 28 leerlingen.

Benodigdheden
Een ruim lokaal met voldoende tafels en stoelen.

Wat verzorgen wij
Alle materialen worden verzorgd door onze workshopdocent.

Contact