Workshop Blackout Poetry

Workshop Blackout Poetry

Tijdens de nieuwe workshop Blackout Poetry ontdekken leerlingen hoe ze met oude boeken of kranten kunnen dichten. De kunst van het schrappen, dat is Blackout Poetry. Een gedicht wordt gemaakt door uit een bestaande tekst allerlei tekst weg te strepen. Het eindresultaat is een uniek product en een visueel spektakel!

Opbouw

De workshop start met een korte introductie over wat Blackout Poetry is. Hierna komen de volgende onderdelen aan bod:

1. De leerlingen kiezen zelf een stuk tekst, zoals een krantenartikel of een pagina uit een oud tijdschrift. De teksten waarmee de leerlingen gaan dichten worden aangepast aan het niveau van de klas.

2. De leerlingen lezen de tekst van onder naar boven en van achter naar voren. Hierbij gaat het om het vinden van mooie en interessante woorden en niet om de inhoud van de tekst.

3. De woorden die leerlingen opvallen worden onderstreept. Er ontstaat op deze manier langzamerhand een gedicht. Zodra het gedicht compleet is wordt de overgebleven tekst doorgekrast met een zwarte stift. Er kunnen verrassende nieuwe combinaties ontstaan. Bijvoorbeeld als een gedicht een nieuwe betekenis geeft aan de foto naast de tekst.

4. De gedichten worden door de leerlingen aan elkaar voorgelezen. Alle gedichten kunnen daarna door het klaslokaal opgehangen worden: een visueel spektakel!

De workshop Blackout Poetry kan nu al geboekt worden, vanaf eind september kan de workshop gegeven worden.

Leerdoelen

  • De leerlingen maken op een bijzondere en creatieve manier kennis met moderne po√ęzie.
  • De leerlingen leren om beeldende aspecten met tekst te combineren.
  • De leerlingen ontdekken de schoonheid van de Nederlandse taal en zijn bezig met beeldspraak, verschillende betekenissen en het veranderen van de betekenis van een woord.

Blackout Poetry is een mengvorm tussen literatuur en beeldende kunst. Wil je nog andere workshops organiseren waarbij leerlingen taal kunnen gebruiken? Kijk dan ook eens bij de workshops Theatersoap en de workshop Monotype Design.

Benieuwd naar meer informatie over de workshop Blackout Poetry? Ga dan naar naar Kleinkunstig.nl voor de meest actuele opzet! Voor informatie over workshops voor primair onderwijs, ga dan naar Grotebroer.com. Hier vind je alle informatie over workshops voor basisscholen.

Duur
Vanaf 60 minuten.

Deelnemers
10 tot 28 leerlingen.

Benodigdheden
Kranten en andere teksten.

Wat verzorgen wij
Stiften en scharen.

Contact